Γιατί τα ενεργειακά τζάκια έχουν μικρότερη κατανάλωση ξύλου από τα συμβατικά τζάκια;
– Γιατί από τη μελέτη που γίνεται πριν την κατασκευή της ενεργειακής εστίας υπολογίζεται το ακριβές μέγεθος της και η συνάρτηση της με τις καμινάδες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Έτσι επιτυγχάνουμε το βέλτιστο τράβηγμα και ταυτόχρονα τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.
– Γιατί διαθέτουν σύστημα ρύθμισης του οξυγόνου που παίρνει η καύση και μας δίνουν έτσι τη δυνατότητα να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της καύσης και να αυξομειώνουμε κατά βούληση την κατανάλωση του ξύλου ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου μας.
Ποια είναι τα καλύτερα ξύλα για τζάκι;
Ανάλογα με το μέγεθος των χώρων που θέλουμε να ζεστάνουμε διαλέγουμε και τα ανάλογα καυσοξυλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως προσάναμμα ή στα αρχικά στάδια της καύσης καυσόξυλα «μαλακής ξυλείας», δηλ. κωνοφόρα, όπως πεύκο, έλατο ή ερυθρελάτη που «αρπάζουν» πολύ εύκολα και δίνουν γρήγορα μεγαλύτερη φλόγα. Αύτα τα καυσοξυλα όμως έχουν το μειονέκτημα – που αναφέρουμε παρακάτω – ότι μπορεί να «σκάνε»και ισώς δεν είναι τόσο λειτουργικά ως ξύλα για τζάκι. Γι αυτό συνήθως προτιμάμε πιο κατάλληλα καυσόξυλα, δηλ. χαρτιά ή λεπτά κλαδιά που τοποθετούνται ανάμεσα στα ξυλα για το τζακι για την έναρξη της καύσης ή και «πλακέτες προσανάμματος» που διατίθενται στο εμπόριο και μετά στην κυρίως καύση απο τα καυσοξυλα χρησιμοποιούμε «σκληρα ξυλα για τζακι», δηλ. πλατύφυλλα όπως δρύες, οξιά, ελιά κ.α. που έχουν μεγάλο βάρος, είναι πυκνά και καίγονται με ήρεμη και μακριά φλόγα γεγονός που τα καθιστά ιδανικά καυσοξυλα μιας και τα βρίσκεις πολύ εύκολα. Γενικά, ξύλα για τζάκι με μικρή πυκνότητα, επειδή διαθέτουν μεγάλο ποσοστό κενών χώρων (άρα και περισσότερο οξυγόνο), καίγονται πόλυ ευκολότερα από άλλα ξυλα για τζακι μεγαλης πυκνοτητας αρα αυτα τα καυσόξυλα παράγουν μεγαλύτερη θερμότητα απο άλλα ξύλα για τζάκι,γεγονός που τα κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή καυσοξυλα τους πολύ κρύους μήνες του χεμώνα Σ αυτό βοηθά και η παρουσία της εξαιρετικά εύφλεκτης «ρητίνης» (ρετσινιού) που κάνει τα καυσόξυλα να έχουν μεγάλη θερμαντική αξία. Γι αυτό ορισμένοι χρησιμοποιούν «δαδοποιημενο ξυλο» (δαδί), δηλ. ξύλο με υπέρμετρα υψηλή συγκέντρωση ρετσινιού, ως προσάναμμα.
Ποιά είδη απο καύσοξυλα «σκάνε» και τι πρέπει να κάνουμε;
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί τα καυσοξυλα να «σκάνε», δηλ. να προκαλούν ένα δυνατό κρότο και κομμάτια να πετάγονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό είναι επικίνδυνο και χρειάζεται προσοχή. Τα καυσόξυλα που «σκάνε» είναι κυρίως ορισμένα κωνοφόρα είδη εξαιτίας της δομής του ξύλου. Τέτοια είδη από καυσοξυλα, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, είναι τα είδη κέδρου (cedrus), αρκέϋθου (juniperus), λάρικας, ερυθρελάτης, καθώς και καστανιάς. Γιατί όμως αυτά τα ξύλα για τζάκι «σκάνε»; Τα καυσόξυλα μπορεί να μην τελείως ξερά ή να έχουν «νοτίσει». Οπότε, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, η υγρασία που περιέχουν τα καυσόξυλα μετατρέπεται σε «αέρια» που δημιουργούνται στο εσωτερικό του κατά τη διάρκεια της καύσης. Τα αέρια δεν μπορούν να διαφύγουν απο τα καυσοξυλα και προκαλούν έτσι αυτές τις «εκρήξεις» που συνοδεύονται από το χαρακτηριστικό τρίξιμο. Ρόλο στο φαινόμενο παίζουν και τα «βοθρία», οι οπές επικοινωνίας δηλ. των κυττάρων που υπάρχουν στα καυσοξυλα, που μπορεί να είναι φραγμένες και να εγκλωβίζουν εύκολα τα αέρια. Μπορεί ακόμα, σε είδη κέδρου, να υπάρχουν «εκρήξεις» από την υπερθέρμανση ορισμένων πτητικών εκχυλισμάτων που περιέχουν, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ίσως και να προκαλούνται «εκρήξεις» της παραγόμενης αέριας αιθανόλης μέσα στα καιόμενα καυσόξυλα.